Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 48

Vleesvarkens:

Volop vraag, maar met de hand op de knip

De Nederlandse slachterijen reageerden vorige week zeer voorzichtig op de opleving in de markt. Dat remde ook het enthousiasme bij onze oosterburen. De € 0.10 die in Duitsland als verhoging verwacht werd moest tot een stuiver gereduceerd worden. Dit om zichzelf in de EU niet uit de vleesmarkt te prijzen.. Het Duitse niveau is hiermee naar € 1,95 gestegen. Misschien komen ook dit keer goede dingen wel langzaam Het is duidelijk dat het fundament onder de noteringen stevig is. Vrijdag werden de 4 bij Teleporc aangeboden partijen varkens, voor € 2,06 verkocht. Dit was 7 cent meer dan de dinsdag ervoor. Vanmiddag komt daar vast nog wat bij. Eén en ander wekt de verwachting dat de Duitse VEZG woensdag wel eens € 0.10 zou kunnen stijgen. Toch menen veel Duitse handelaren dat dit tot €. 0.05 of max. €.0.08 beperkt zal blijven. De Nederlandse slachterijen hingen de afgelopen week recordaantallen varkens aan de haak. Terwijl er ook voor deze week om varkens geroepen wordt. Aan handelaren wordt met klem gevraagd om varkens naar voren te halen. Gezien het flink teruglopend karkasgewicht wordt daar blijkbaar massaal gehoor aan gegeven. Daarom lijkt de € 0.06 verhoging van de beursnotering naar €.1,83 meer dan gerechtvaardigd. Van de slachterijen werd verwacht dat ze, gezien hun huidige niveaus, minimaal een paar centen meer zouden doen. De onderdelen prijzen schieten immers omhoog. De meest luxe delen tot 17 cent aan toe. De €.0,09 verhoging van de prijs voor een kg. ham of schouder, drukt natuurlijk op de totale karkaswaarde nog veel harder door!  Dus was de plus van Vion, met € 0.05 (incl. btw) naar € 2,03, opnieuw een teleurstelling.. Dat is in totaal in drie weken een stijging van slechts € 0,07. Dit maakt de kloof met de in totaal al 10 cent gestegen beursprijs pijnlijk groot. Extra tegenvallend, omdat de vraag naar varkensvlees in de hele EU juist flink aantrekt. Ook de duurdere delen zijn in de aanloop naar de feestdagen goed gewild. Daarnaast is er een ongekend sterke vraag vanuit Oost-Europa. De eigen productie schiet daar duidelijk tekort. China neemt met name de bijproducten goed af, tegen hogere prijzen. Het volume aan meer luxe delen naar dat immens grote land valt, vanuit de EU, wat tegen. De concurrentie van de VS en Brazilië is momenteel ongekend groot.  Ook drukken de massale Corona lockdowns, waartegen overigens de weerstand met de dag groeit, de Chinese consumptie. Alles opgeteld, zag het afzetplaatje er lange tijd niet zo rooskleurig uit als nu! Dat moet de komende weken toch tot verdere prijsverhogingen leiden. Niet om zand in de raderen te gooien, maar omdat dit mijn laatste mogelijkheid is, toch nog één keer de waarschuwing: Laten we svp continue alert blijven op AVP-risico’s! De onlangs gehouden crisisoefening is een goed initiatief voor als het toch mis mocht gaan. Maar het virus buiten de landsgrenzen houden is natuurlijk veel beter. Slechts bij de kleinste uitbraak in ons land, zal de markt als een kaartenhuis instorten.

Slachtzeugen:

Slachtzeugen zijn gevraagd. De noteringen zijn ook afgelopen week over hele linie weer gestegen.

Biggen:

Op de vrije markt is geen big te koop

Het scenario was al meerdere keren voorspeld. Overschotten waren beperkt. Dus bij enige opleving van de vraag zou dit omslaan in een tekort. Ook melden zich de eerste vermeerderaars al met seizoensmatige lagere aantallen biggen. Niemand wil wachten.. Immers volgende week zijn biggen met zekerheid weer duurder. Door in Nederland in een week 345.000 varkens weg te slachten, komen er ook versneld recordaantallen oplegplaatsen vrij. Gelegenheidsmesters komen, nu de rendementsverwachting weer groeit, uit alle hoeken op de markt. Ook de forse structurele productieverlaging, in met name Duitsland, is nu goed voelbaar. Spanje is weer in de markt. Polen zuigt de, beperkt voorhanden zijnde, Deense biggen weg. Kortom, we krijgen een aantal weken, waarin we binnen vaste koppelingen al tekortkomen en er op de vrije markt gevochten wordt om de schaars beschikbare dieren. De Duitse VEZG steeg daarom deze week met €. 4,00 naar €. 55.00. |Ook de BPP klimt met €.3,00 omhoog naar €. 49.00. De komende weken zullen, zelfs als de varkensprijs geen grote sprongen maakt, biggen flink duurder worden.

Dat was hem dan! Het laatste, gelukkig positieve, marktbericht van mijn hand!  Vele jaren heb ik met u, met veel genoegen, wekelijks mijn visie op de markt mogen delen. Bedankt voor uw interesse en feedback. Ik wens iedereen een mooie toekomst in onze prachtige enerverende varkenssector. Blijf er trots op hier deel van uit te mogen maken.  Het ga u goed!

(De overzichtelijke noteringstabellen blijven natuurlijk gewoon wekelijks beschikbaar)