Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 47

Vleesvarkens:

Toch teleurstelling na dagen van enthousiasme

Vorige week maandag werd de heel reële poging van DCA-beursprijs om, met een bescheiden plus van slechts 1 cent de markt vlot te trekken, meteen weer stuk geslagen. Vion hield haar prijs gelijk. Ook de Duitse markt werd toen voorzichtiger en kwam niet van haar plaats. VEZG bleef staan op € 1.90. Enige succes: Vion Duitsland kwam geruisloos langszij en verhoogde haar hauspreis van € 1,85 weer naar het vereinigungs niveau. Maar deze week zou het dan gebeuren! Teleporc steeg vrijdag al naar € 1.97 en doet vandaag vast weer een stap. De DCA-beursprijs deed een tweede poging om de slachterij noteringen omhoog te krijgen en verhoogde opnieuw. Nu met drie cent naar € 1,83. Maar de reactie van de als eerste uitkomende slachterij, Vion Nederland, voelde maandag als een klap in het gezicht. De geringe verhoging met € 0.02, ook nog eens inclusief btw, is uiterst teleurstellend. In Duitsland was het enthousiasme al een aantal dagen ongekend groot. Diverse gerenommeerde marktkenners gingen er zelfs van uit dat woensdag de plus van de VEZG wel eens € 0,10 zou kunnen zijn.  Maar de zo bescheiden Nederlandse plus maakt deze stap voor het niet AVP vrije Duitsland, wat bijna al het vlees in de EU af moet zetten, bijna onmogelijk. Dus weer een week dichter op de kerst voordat er echt wat gebeurt. Terwijl juist nu alle seinen op groen lijken te staan. Vlees wordt in de aanloop naar de feestdagen gemakkelijker en ook wat duurder verkocht. Er wordt “volle polle” geslacht. Slachterijen trekken aan varkens. Het aanbod in het grote Duitsland droogt voelbaar op. Gemiddelde gewichten van de aangeboden dieren lopen over de hele linie terug. Er ontstaat bij de oosterburen al enige zuiging richting Nederland en Denemarken naar varkens.. Vanuit Nederland loopt de export op Azië en vooral China goed. De al een paar weken voorspelde extra vraag voor het Chinese nieuwjaar begint te lopen. Oost Europese landen trekken, vanwege eigen krapte, aan vlees uit onze regio. We hebben bij de optelling van al deze gelijktijdig optredende plussen, in het verleden meestal prijsverhogingen van € 0.10 of meer mogen melden. Dat dreigt in ieder geval in Nederland nu tot een aalmoes gereduceerd te worden. Hopelijk houden de Duitsers hun rug recht en zetten zij woensdag wel een dikke plus op het bord.

Slachtzeugen:

De prijsverhogingen op de slachtzeugenmarkt geven wel de toegenomen vraag naar vlees weer.

Biggen:

Het zat er al even aan te komen

Het dit najaar al beduidend kleinere overschot slaat nu echt om in een tekort. Binnen vaste koppelingen is vraag en aanbod redelijk passend. Een enkele vleesvarkenshouder probeert de aankomende verhogingen nog wat voor te zijn door dubbel op te leggen. Maar die aantallen zijn vaak niet voor handen. Op de vrije markt komen, vooral in Duitsland, leegstaande bedrijven nu, uit alle hoeken, op de markt, met vraag naar biggen die er niet zijn. Nu blijkt ook echt hoe de Duitse biggenproductie is opgedroogd. Er zal volop import uit Denemarken en Nederland nodig zijn om de gaten te vullen. Als woensdag de varkensprijs significant stijgt is de beer helemaal los. De VEZG-biggennotering, die bijna nooit van haar plaats komt voordat de varkens duurder worden, nam vrijdag al een voorschot en steeg met 3 euro van € 48.00 naar € 51,00. Vrijdag aanstaande zal waarschijnlijk een beduidend grotere stap genomen worden. De DCA Best Piglet Price steeg maandag, ondanks krappe stijging van de vleesvarkens, met € 2,50 naar € 46,00. Omdat op de biggenmarkt vraag en aanbod nog wel goeddeels prijsbepalend zijn, gaat de meeropbrengst van de vleesvarkens geheel naar de noodlijdende vermeerderaars. Als de varkens echt duurder worden zullen de stappen op de biggenmarkt nog groter worden.

Ik hoop volgende week, in mijn laatste marktbericht, voor zowel vermeerderaars als vleesvarkens-houders ontwikkelingen te kunnen melden, die het vertrouwen in een betere toekomst weer doen opleven. Dat komt de varkenshouders toe!