Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 11

Vleesvarkens:
Prijs gaat als een speer maar wel  in kwetsbare markt.
De verwachte + € 0,10 naar € 1.50 van de VEZG werd afgelopen woensdag een feit. De Teleporc veiling bleef echter voorsprong nemen door vrijdag  met nog eens 4 cent naar het niveau van € 1.65 te stijgen. Het is zelfs niet ondenkbaar dat daar dinsdagmiddag nog wat bij komt. Alle reden te verwachten dat de Duitse notering, die weer leading lijkt te worden, woensdag opnieuw een flinke stap gaat nemen. Ook op de Nederlandse markt is het één en al euforie. De DCA beursprijs durfde vrijdag, kijkend naar de Duitse ontwikkelingen, een stap van € 0.11 te nemen en komt daarmee op € 1,54. Vion volgt met plus € 0.12 (incl. BTW) en noteert dus € 1,67. Er is geen reden waarom de overige slachters niet zouden volgen. Oorzaak van de pijlsnelle stijging is dat het even echt allemaal mee zit. In heel Europa geen noemenswaardige (Covid-19) kink in de kabel. Dus geen slacht- en verwerkings proces vertragingen die de doorstroming verstoren. De Duitsers hebben zeer  efficiënte rigoureuze maatregelen genomen in de strijd tegen, de nog steeds toenemende druk van de AVP. Deze aanpak wekt in o.a. zuid oost Azië dermate vertrouwen dat daar akkoord gegaan wordt met voorgestelde regionalisering. Dus de Duitse deelstaten, met uitzondering van Saksen en Brandenburg, kunnen  weer naar diverse landen  buiten Europa exporteren. Dit volume is nog niet echt groot, maar zeker groeiende. Het is zelfs niet uitgesloten dat ook China dit principe gaat accepteren. Dit voornamelijk uit gretigheid om voldoende varkensvlees en bijproducten te kunnen binnen halen. Daarnaast exporteren andere EU lidstaten  dermate grote hoeveelheden buiten de EU dat er sowieso al flink ruimte ontstond voor de steeds krapper wordende stroom Duits vlees.. Ook wordt er nog een flinke afzet expansie verwacht wanneer de versoepelingen van de Corona maatregelen voor Horeca en evenementen een feit worden. Op zich dus allemaal halleluja! Maar zonder de pessimist uit te willen hangen moet toch gezegd dat de basis nog wat broos is. Want slechts één, echt niet ondenkbare,  AVP uitbraak op een gedomesticeerd varkensbedrijf in bijvoorbeeld Duitsland of, ondanks intensief testen toch een Corona doorbraak in de slacht- of verwerking kan zand in de nu zo soepel lopende raderen gooien. In dat geval zou de weg naar beneden ook weer onmiddellijk ingezet worden. Weest dus allen waakzaam! Ook het bewust afzet van varkens voor je uitschuiven is met deze wetenschap pokeren.

Slachtzeugen:
Ook de zeugenprijzen stijgen explosief. De optelling van: het heel lage niveau waar de prijs wegkomt, wezenlijk krapper aanbod, zeer goede vraag én de snelle stijging van de vleesvarkensprijzen is er de oorzaak van dat het op dit moment als een speer gaat.

Biggen:
Het aanbod biggen blijft nog even wat krap. Maar het is met name de grote vraag en de haast van de vleesvarkenshouders om meteen na het leveren van de slachtvarkens hun stallen weer vol te krijgen die de prijs zo snel opdrijven. Natuurlijk helpt de snelle stijging van de vleesvarkensprijs hierin flink mee. Spaanse integraties willen nog enkele weken flink  importeren om alle extra ingezette  stallen tijdig vol te krijgen. Duitse vleesvarkenshouders zijn zeer gevoelig voor de zeer positieve  ontwikkelingen  op de vleesmarkt en trekken flink aan biggen die er in zowel Denemarken als Nederland nauwelijks zijn. Maar ook de binnenlandse vleesvarkenshouder wil zijn stallen zo spoedig mogelijk vol. Hierdoor ontstaat er even een kleine achterstand in opleg. Uit angst dat de dieren volgende week weer flink stijgen wordt er niet alleen druk gelegd, maar op de schaarse vrije markt ook flink betaald. De VEZG steeg met € 6.00 naar € 51. In Nederland bereikte de DCA BPP maandag met plus € 5,00 het niveau van € 50.50. Zonder calamiteiten zullen de noteringen nog zeker enkele weken doorstijgen.