Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht week 7

Vleesvarkens:
Prijs komt heel voorzichtig van zijn plaats!
Ook de afgelopen week bleven bijna alle noteringen weer, Europa breed, op hun plaats. En het waren weer de Spanjaarden die hun prijs, voor levende varkens, met € 0.02 omhoog wisten te duwen naar € 1,12. Zij vergroten daarmee hun royale voorsprong op de rest van Europa. Alleen de Denen weten nog in de buurt te blijven. In Nederland probeerde de DCA Beursprijs met € 0.01 verhoging naar € 1.22 een positieve stemming te bewerkstelligen. Dit voorbeeld werd maandag door VION gevolgd, die komt daarmee op € 1,33 incl. BTW. Echter de week begint bij alle slachterijen al slecht. Ze verliezen meer dan een halve slachtdag, vanwege thuisblijven van NVWA-medewerkers i.v.m. “code rood” / weersomstandigheden. Dit brengt het inlopen van slacht achterstanden weer een gevoelige tik toe. Daarnaast is het van Rooi nog niet gelukt de afzet op China weer op gang te krijgen. Ook is de aanvoerdruk van vlees op de  Europese markt nog steeds vrij groot. Al het, qua inkoop goedkopere, Duitse vlees moet hier geplaatst worden. De noteringen van de onderdelen bleven deze week bijna allemaal gelijk. De Nederlandse slachterijen hebben, uit concurrentie overwegingen in de verkoop, geen haast met grote inkoop verhogingen zolang de Duitsers hun prijsachterstand niet hebben weten in te lopen. Als het aan de VEZG ligt gaat dit laatste echter wel op korte termijn gebeuren. Het gonst op de Duitse markt namelijk al een week, dat de noteringen, ondanks een  nog ruim aanbod slachtvarkens, omhoog moeten. De Slachterij concerns willen daar echter absoluut nog niet aan en dreigen in dat geval meteen hun slachtingen qua aantal weer naar beneden bij te stellen. Maar de tijd dat ze overstelpt werden met aanbod, en dus het plaatsen van varkens belangrijker was dan de prijs,  is nu voorbij. Daarom zullen de slachters waarschijnlijk niet naar het middel “Hauspreis” grijpen. De VEZG zou  woensdag wel eens met +/- 5 cent kunnen verhogen. Maar het moet nog wel gebeuren! Voor de Duitse vleesvarkenshouder absoluut noodzakelijk. Er haken na bijna een kwartaal met het  huidige niveau € 1.19 al diverse mesters af. Vorig jaar in week 7 was de Duitse prijs € 1,85 à dus 66 cent hoger. Met name de verwachte forse krimp van de Duitse productie zal er ondanks flinke groei van de Spaanse varkensstapel, toe leiden dat de totale EU productie in 2021 lager uit gaat komen dan in 2020. De Chinese vraag blijft met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, net als in de overige Aziatische landen, dit jaar goed. Dus toch betere perspectieven voor de komende tijd.

Slachtzeugen:
Het is voornamelijk het krappere aanbod zeugen, na een periode van flinke extra aanvoer vanwege de vele stoppers in zowel Nederland als Duitsland, die de prijs opdrijft. Ook speelt het koudere weer de vraag naar zeugenvleesproducten in de kaart. Naar verwachting stijgen de slachtzeugen noteringen verder door.

Biggen:
Gevraagd, maar nog niet zo krap als vorig jaar om deze tijd.
Vrij krap aanbod en een goede vraag in heel Europa duwt de biggenprijzen verder omhoog.
Het aanbod is groot genoeg om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Er blijven er daarnaast echter onvoldoende beschikbaar om ook alle exportvraag in te kunnen vullen. Spanjaarden zien niet alleen hun eigen noteringen oplopen, maar ook de importbiggen fors duurder worden.  Ze willen daarom zo snel mogelijk opleggen. Voor Duitse afnemers worden de  biggen nu ook  al flink duurder. Dit al voordat de varkens beter betaald worden. Zij willen nu snel opleggen maar het aanbod is beperkt. Al met al een opwaartse druk nog voordat de varkensmarkt zich beweegt. De Duitse VEZG werd vrijdag met €2,00 opgewaardeerd naar €32,50. In Nederland klom de DCA BPP maandag met een plus van € 2,50 naar het niveau van  € 34,00. Als nu de langverwachte verbetering van de vleesvarkensprijzen op gang komt, zullen de biggen naar verwachting in een paar weken tijd flinke sprongen kunnen maken.