Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 46

Vleesvarkens:

“Wegslachten” voor December? Of toch meer behoefte aan vlees?

Afgelopen woensdag zou wel eens bepalend kunnen zijn voor rest van het jaar. Als de Duitse slachterijen hun zin hadden gekregen, en dus de noteringen naar voorbeeld van Vion Dld. Waren gekelderd, was Nederland en een groot deel van Europa meegezogen. VEZG hield echter de rug recht. Met als gevolg, een verder toenemende positieve ondertoon in de markt. Een voorzichtige opleving van de Teleporc internet veiling en een centje plus van de Nederlandse Beursprijs naar € 1.80 waren de afgeleiden. Vion liet maandag zien dat ze zelfs deze minimale verhoging weigeren te volgen door de notering gelijk te houden op € 1,93 (incl. BTW). De Duitse Slachters blijven stellig beweren dat er momenteel minimaal 10 cent te veel betaalt moet worden. Maar ze nemen in tegenstelling tot de weken ervoor, wel alles aan wat er op de markt is. Ook de Nederlandse slachterijen maken flink overuren en hangen daarmee recordaantallen aan de haken. Naar hun zeggen, om in december een mega prop aan varkens te voorkomen. Maar toch lijkt het erop dat ze de grote hoeveelheden vlees ook prima kunnen plaatsen. De EU-bevoorrading voor december lijkt al op gang te zijn gekomen. Er gaat ook wat meer naar China en andere Aziatische landen. Maar toch loopt de Azië handel prijstechnisch net iets te stroef. Europa acteert momenteel qua prijszetting verdeeld. Frankrijk (minus 4,9 cent) en ook Spanje zit in de min. Dit terwijl bijvoorbeeld Italië de prijs met € 0.03 weet te verhogen. De kans voor de Duitse slachterijen om alsnog een verlaging af te dwingen lijkt nu echt verkeken. Hier in Nederland zullen we de komende weken met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een oplopende lijn in de noteringen gaan zien.  Dit is ook een absolute must om varkenshouders weer enigszins gemotiveerd te krijgen. Zo niet, zullen er opnieuw gaten vallen. Niemand weet echter te voorspellen welke impact de enorme inflatie de komende periode op het koopgedrag van de consument heeft als het om (varkens)vlees gaat. Houdt hij de hand, in aanloop naar de feestdagen, op de knip, dan blijven de prijsstijgingen naar gevreesd wordt beperkt.

Maar als er toch, ondanks bijvoorbeeld de hoge energiekosten, zowel in Europa als Azië flink wordt ingekocht zal ook de primaire sector hiervan mee kunnen profiteren.

Slachtzeugen:

Zeugenprijzen lijken vrij vast te zitten op het huidige niveau.

Biggen:

Nu toch snel de stallen weer vol!

Waar we al weken op gewacht hebben gebeurt nu toch. Vooral Duitse vleesvarkenshouders willen, nu blijkt dat de macht van de grote slachterijen toch wat kleiner is dan gevreesd werd, hun vaak al langer leegstaande stallen met spoed weer vol hebben. Deels omdat er weer wat vertrouwen is. Maar ook probeert men de op handen zijnde verhogingen van de biggenprijzen nog snel voor te zijn. Dat laatste gaat niet overal meer lukken. Er was maar een klein overschot. Dat slaat nu gelijk om in een tekort. Dus nu weer in de markt komende vleesvarkenshouders moeten terecht “achter aansluiten”. Terwijl naar verwachting de biggennoteringen wekelijks een stapje naar boven kunnen doen. De Landwirtschaftskammer Niedersachsen meldt een aantoonbare toenemende vraag naar biggen. Maar omdat er in Duitsland een vrij strakke koppeling is met de varkensprijs blijft de VEZG deze week nog op haar plaats met € 48.00. In Nederland zien we de biggen deze week opnieuw duurder worden. De DCA  BPP stijgt met € 1,00 naar € 43,50. Ook wanneer de varkens maar voorzichtig duurder worden, zullen de Nederlandse biggennoteringen de komende weken met redelijke stappen doorstijgen.