Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 44

Vleesvarkens:

Wens is de vader van de gedachte, of echt zicht op beter?

De afgelopen week bleven bijna alle noteringen onveranderd op hun plaats. De Spaanse markt lijdt blijkbaar het zwaarst onder het gebrek aan afzet op China. Lerida verlaagde donderdag derhalve toch nog weer met bijna een cent naar het niveau van € 1.023 levend.   Vrijdagmorgen leek er voor het eerst weer enig leven in de Duitse Teleporc notering te komen. Er werd 1 partij verkocht voor € 1.23. Net even boven het VEZG-niveau van € 1,20. De DCA Beursprijs bleef vrijdagavond, al deze info wegend, voor de lopende week onveranderd op € 1,19. Vion volgde maandag dit voorbeeld en noteerde stabiel € 1.31 (incl. BTW). En toch hangt er wat in de lucht. Er zijn helaas nog steeds veel te grote voorraden bij grossiers en slachterijen. Maar de onderdelen worden, voor deze week levering, wel bijna over de hele line enkele centen duurder verkocht. China schroeft de interne prijzen van varkensvlees van week tot week op. Maar de importvolumes blijven erg laag. Ook wordt het ontstane lichte optimisme flink getemperd door veel te weinig slachtingen in Nederland, maar ook vooral Duitsland. De slachtgewichten schieten waarschijnlijk weer door de 100 kg. En er blijven nogal wat varkens “op de boer” liggen. Niet echt een situatie waarin realistisch gezien een verhoging van de inkoopprijzen voor de hand ligt. En toch……het is nu nog maar net begin november. Met nog ruim 7 volle slachtweken voor de kerst. Als de positieve vectoren de komende twee weken nog wat in kracht toenemen, zou er toch nog een kleine verhoging in kunnen zitten. De dreiging dat we op korte termijn nog een verlaging te verwerken krijgen is op dit moment zo goed als van de lucht. Natuurlijk alles onder voorbehoud dat coronabesmettingen onder het personeel het aantal slachtingen niet verder onderuithaalt en er geen gekke dingen gebeuren, waar het de wel degelijk op de loer liggende AVP-dreiging betreft.

Slachtzeugen:

Het zeugenaanbod zorgt op de Duitse markt voor wachtlijsten. In ons land worden ze echter redelijk goed weggeslacht. Het opbrengst niveau lijkt op dit moment prijshoudend op het huidige lage niveau.

Biggen:

Wie nog een koopje wil moet heel snel zijn!

Het biggen aanbod blijft, in vergelijking met vorig jaar om deze tijd, beduidend kleiner. Daarom is het overschot, absoluut gezien, qua aantallen niet eens zo groot. Maar wanneer er, buiten vaste koppelingen om, nauwelijks behoefte is biggen af te nemen, is het wel een probleem. Het was de afgelopen weken eigenlijk geen kwestie van prijs, maar gebrek aan beschikbare plaatsen. Dan blijkt slachten het minst slechte alternatief. Maar de opbrengst van deze categorie slachtbiggen is zeer gering. Dus werd de hele vrije markt onderuit getrokken. Echter slachtbiggen nemen geen oplegruimte meer in beslag en zijn als potentieel slachtvarkens van de markt. Ook de Deense vermeerderaars hebben flink doorgepakt. Met als gevolg dat de overschotten daar flink gekrompen zijn. Deense biggen worden vanaf deze week al niet meer voor alle geld op de Duitse en Poolse markt afgegeven. De Duitsers hebben in de gaten dat het tij keert en richten zich nog snel op de Nederlandse import. Maar de Nederlandse vrije markt probeert mee te liften op de kleine Deense plus en probeert ook de rug weer te rechten. Men durft weer nee te zeggen als de prijs er echt niet naar is. Als de varkens niet snel duurder worden, zullen de biggen noteringen nog geen grote sprongen maken. Maar met de pijnlijke dumpprijzen is het nu snel afgelopen. De Duitse VEZG blijft voor deze week nog staan op € 18,00. Ook vinden de deelnemende handelaren het nog te vroeg voor een verhoging van de DCA Best Piglet Price. Die blijft nog even op haar plaats met € 20,50. Maar er komt beweging!