Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 39

Vleesvarkens:

Waar blijven de lichtpuntjes?

De Duitse noteringen bleven ook vorige week, ondanks dreigingen tot verlaging, met € 1,25 op hun plaats. Ook alle Nederlandse prijsmakers hielden het op onveranderd. Echter tegen het eind van de week, werd de stemming negatiever. Pogingen van Teleporc om vrijdag partijen te plaatsen lukten zelfs niet tegen het zeer laag ingezette niveau van € 1,25. Woordvoerders van Nederlandse slachterijen gaven vanaf donderdag diverse schoten voor de boeg. De omstandigheden op de vleesmarkt zouden verlaging van de noteringen voor week 39 noodzakelijk maken. DCA Beursprijs volgde vrijdagavond het advies van de handel op en handhaafde zich toch op € 1,24. Dit weerhield VION maandag niet om met min € 0,03 naar € 1.33 (incl. btw) te verlagen. Daarmee werd de gemiddelde verlaging van de onderdelen gevolgd. Rondvraag langs de Duitse marktpartijen geeft, tot aan het uitbrengen van dit bericht, nog steeds: “met moeite onveranderd”, als grote gemene deler. Dit is op zich wonderlijk omdat hun kaarten beduidend slechter zijn dan die van de Nederlandse collega’s.  Er zijn diverse ingrediënten die verlaging rechtvaardigen. Verkoop naar het verre oosten loopt voor geen meter. China kampt met zeer lage interne prijzen vanwege terugvallende vraag. De overheid neemt daar binnenlands varkensvlees voor “staatsreserves” uit de markt. Stimulering tot productieherstel na de AVP, slaat nu om tot acties om de huidige Chinese zeugenstapel met 3 tot 4 miljoen dieren in te krimpen ter ondersteuning van de prijs.  De vleesconsumptie daling schijnt zich in China veel sneller te manifesteren dan verwacht. Vleesvervangers zijn er blijkbaar razend populair. Ook in de de EU staat de consumptie onder druk. Afzet voor Horeca en evenementen verloopt nog stroef terwijl de gezinsconsumptie, ondanks lagere winkelprijzen, gestaag terugloopt. Slachterij bijproducten worden hier en daar vanwege zeer lage opbrengsten zelfs voor destructie aangeboden. Dat kost op een heel karkas al snel € 0.05 per kg. Bij de oosterburen zijn grootgrutters als Aldi en Lidl met Duits geproduceerd varkensvlees aan het stunten. Dit om voorraden weg te werken. Dat de markt niet nog meer met varkensvlees overspoeld wordt komt door flinke beperking in be- en verwerking vanwege chronisch gebrek aan personeel. Vlees wat in het been naar China ging kost nu vele uren bewerking voor de EU-markt. Maar daarvoor is geen personeel. In het Verenigd Koninkrijk wordt bij gebrek aan mankracht al 25% minder geslacht. Er dreigen dieren op de varkensbedrijven te moeten worden gedood en vernietigd. Dat bij een licht toenemende productie. Hopelijk weten we de daling toe een minimum beperkt te houden,

Slachtzeugen:

De zeugenprijs schoot vorige week toch vrij onverwacht onderuit. Vooral in de Duitse markt worden er, mede vanwege de slechte biggenprijzen en op handen zijnde verplichte dure aanpassingen in de houderij, veel extra slachtzeugen aangeboden. Ondanks het, absoluut gezien, al zo lage prijsniveau lijkt er nog geen bodem in te zitten.

Biggen:

Onveranderd moeizaam

Ondanks de zeer lage niveaus van de biggennoteringen in heel Europa wil de vraag niet op gang komen. De kreet: “met deze bigkosten moet er toch altijd wat te verdienen zijn” wil er bij de vvh even niet in. Er bestaat brede twijfel over het rendement over 4 maanden. Veel nu lege all-in all-out stallen zullen uiteindelijk wel weer gevuld worden. Maar zij zorgen nu voor de nodige ophoping van biggen. Het “overschot” is beslist niet groot, maar ook nergens te slijten. Echter bij de eerste signalen van verwachte betere vleesvarkensprijzen of een kleine verhoging van de biggennoteringen moeten straks alle stallen zo snel mogelijk weer vol. Dan slaat de markt meteen om en is menig vleesvarkenshouder net te laat! Maar voor alsnog blijven VEZG (€ 20,00) en DCA Best Piglet Price (€ 23,50) op hun huidige lage niveau.