Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 37

Vleesvarkens:

Inflatie en energiekosten remmen stijging varkensprijs

Opnieuw verraste de VEZG afgelopen woensdag door ondanks allerlei remmende signalen toch met 0.05 te stijgen naar een nieuw record van € 2,10 per kg. De grote slachterijen volgen deze move met dezelfde actie. Krapper wordend aanbod en, ondanks AVP-beperkingen, toch redelijk vlotte afzet, maakten deze stap mogelijk. De Teleporc internetveiling steeg vrijdag zelfs door naar €.2.19. Dit zou woensdag aanstaande opnieuw tot een stapje omhoog kunnen leiden. Gezien de toenemende druk op de Duitse vleesverkopen (ook in EU nogal wat duurder dan bv Nederlands vlees) wordt dit echter niet verwacht. Wel zou de Nederlandse markt een stap moeten doen om een beetje in de pas te lopen. De weerstand hiertegen is echter zeer groot. DCA Beursprijs staat al stevig ten opzichte van de slachterij noteringen maar waagt toch een poging. Met een stijging van € 0.03 komt de beursnotering voor geslachte varkens op € 1,96. Maar liefst 74 eurocent hoger dan vorig jaar in dezelfde week. Helaas zorgen de torenhoge voer- en energiekosten ervoor dat de vleesvarkenshouder ook met deze prijs nog maar nauwelijks marge maakt. Vion volgt de beursbeweging niet en verhoogt teleurstellend maar € 0,01 en komt daarmee op € 2.07 (incl. BTW). De Nederlandse slachters doen dus helaas geen pogingen dichter op de Duitse prijs te komen. Dat kunnen ze zich blijkbaar permitteren, omdat het aanbod in Nederland nog wat ruimer is dan in Dld. Ook is de opbrengst van de diverse onderdelen nauwelijks gestegen. We gaan hier dus nauwelijks omhoog. Dit ondanks redelijk doorlopende Europese vraag en wat vlottere export op derde landen. Er wordt blijkbaar niet gereageerd op de positieve ontwikkelingen bij onze oosterburen. Remmende factor is vooral de angst voor teruglopende afzet, omdat de consumptie waarschijnlijk een flinke deuk op gaat lopen i.v.m. de forse inflatie. Daarnaast melden slachterijen nu al omhoogschietende kosten van gas en met name elektriciteit. Gevaar voor de primaire sector is dat zij de explosief stijgende energiekosten gaat betalen. Naast de fors opgelopen eigen kosten voor energie, betaalt de varkenshouder middels duurder voer ook de meerkosten bij de voerfabrikant. Terwijl er sterke twijfel is of de verhoogde energiekosten van de be- en verwerkers wel volledig, middels energietoeslagen, naar hun afnemers kunnen worden doorbelast. Immers als dit tot sterke krimp van de afname gaat leiden, vallen we in ons eigen mes. En juist het op gang houden van de consumptie is de komende tijd cruciaal!

Slachtzeugen:

Het zeugenaanbod lijkt even wat terug te lopen. De dieren worden vlot afgenomen en de prijzen blijven nog wat doorstijgen.

Biggen:

Enthousiasme om op te leggen groeit nog niet

De in heel Europa gestaag omhoogklimmende vleesvarkensprijs leidt nog steeds niet tot extra vraag naar biggen. Binnen de vaste koppelingen en reguliere standaard opleg zou een wat steviger verhoging van de biggenprijs niet echt remmend werken. Die zou waarschijnlijk gewoon geaccepteerd worden. Echter er moeten wekelijks nog steeds flink wat biggen de vrije markt op. Een smalle markt met een zelfs steeds krapper wordende capaciteit. Daarom verdringen aanbiedende partijen elkaar met “interessante koopjes” tot onder de basis noteringen. Veel leegstaande, met name Duitse bedrijven, zijn vanwege geraamde kosten van voer en energie en de nog steeds bestaande AVP-risico’s nog niet te overtuigen van rendement en weigeren nog steeds op te leggen. Ook de Spaanse integraties kopen nauwelijks bij in het buitenland. Deze situatie drukt zwaar op de biggenprijs. Met als conclusie dat de Nederlandse vermeerderaar op dit moment nog nauwelijks of niet mee profiteert van de opleving in de varkensmarkt. De Duitse VEZG komt met de verhoging van € 3,00 op € 56.00. Dit is €.16.00 meer dan het laagste niveau deze zomer. Eerlijkheid gebiedt echter dat veel Duitse vleesvarkenshouders hier tegen flink weerstand bieden en nu bij hun leveranciers lagere toeslagen afdwingen. De Nederlandse biggen markt is nog steeds exportmarkt. Dat zien we nu ook weer duidelijk aan de ontwikkeling van de biggenprijs. Met de verhoging van € 0,50 deze week, komt de DAC BPP op € 46,50. Dit is dan wel bijna het dubbele van vorig jaar in dezelfde week. Maar dit niveau is inclusief toeslagen, mede gezien de sterk toegenomen energie kosten, nog steeds onder de kostprijs. Ook is de stijging, met in totaal slechts € 8.00 over de afgelopen periode, maar de helft van de verhoging van de Duitse VEZG.