Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 36

Vleesvarkens:

Positieve onderbuikgevoel wordt niet door prijs bevestigd

Iedereen schrijft en praat positief over de varkensmarkt. Op zich niet onterecht omdat we met de huidige niveaus rijkelijk boven die van vorig jaar staan.  Ook het Duitse VEZG-niveau van € 2.05 is een record. Toch zijn deze ”top” noteringen geen luxe. Kosten van met name voer, maar ook energie, zijn dermate hoog dat de huidige prijsniveaus nog maar amper rendement geven. Er wordt door diverse partijen op dit moment emotie in de markt gezet alsof er “veel meer “mogelijk is. De onderdelenprijzen stijgen ook nog steeds wat door. Toch komt dat er, ondanks nog steeds vrij beperkt aanbod, niet uit. De mutaties van de Nederlandse noteringen bleven al een paar weken achter op omringende landen en lijken nu helemaal pas op de plaats te maken. Spannend is nu wat de Duitse “Vereinigung” gaat doen. De ontwikkeling van de Teleporc notering afgelopen vrijdag, wijst, op een mogelijke stijging van de VEZG woensdag aanstaande. Deze veiling wist, op het niveau van € 2,15, 5 van de 7 partijen te verkopen. Maar in de Duitse markt wordt toch ook vrij breed rekening gehouden met nog een pas op de plaats. Dit niet alleen omdat de verkoop volgens de slachters absoluut geen stijging toelaat. Ook het beperkte aanbod lijkt de slachtondernemingen niet zenuwachtig te maken. Tegen de signalen uit de pers in, wordt er, los van de vaste concept varkens, echt niet massaal in Nederland bij gekocht. Sterker nog, grote ondernemingen hebben afgelopen week maar amper hun geplande aantallen afgenomen. Dus absoluut geen gretigheid, of angst dan er varkens aan hun deur voorbijgaan. Het is geen automatisme dat een verschil grote dan 5/6 cent tussen Teleporc en de VEZG ook meteen tot mutatie van de VEZG leidt. Maar toch ligt er onder het huidige, absoluut gezien, hoge niveau wel een redelijk stevige basis: Een maar beperkt toenemend aanbod, goed doorlopende EU vraag en mede vanwege de Eurokoers ook redelijke verkoop naar derde landen. Vooral op Azië worden goede zakengedaan. Dus waarschijnlijk wordt de nu teruglopende barbecue verkoop redelijk gecompenseerd. Voor de vvh zal de aangekondigde verdere daling van de voerprijzen ook een bijdrage leveren aan verder herstel van het rendement.

Slachtzeugen:

Daar waar vorig jaar de Zeugenprijzen rond deze tijd richting een dieptepunt zakten leeft deze markt nu helemaal op. Het aantal aangeboden zeugen neemt wat af, nu vooral in Duitsland de stoppende bedrijven veelal leeg zijn. Duitse grote zeugenslachters vinden de stijging te snel en maken daarom individuele afspraken met de leveranciers.

Biggen:

Onveranderde markt

In de situatie op de biggenmarkt is de afgelopen dagen nauwelijks verandering opgetreden. Binnen vaste relaties lopen de biggenstromen vlot door. Het aanbod blijft echter nog iets toenemen, zodat er toch biggen de vrije markt op moeten. Ook van gesloten bedrijven zijn er nog dieren over. Het vinden van plaats voor deze koppels is en blijft nog even een crime. Veel vleesvarkenshouders willen zo opleggen dat ze rond de feestdagen geen of weinig slachtrijpe varkens hoeven aan te bieden. Het wordt daarnaast steeds beter voelbaar dat landen als Duitsland, maar ondertussen ook Spanje, de dierstromen duidelijk anders structureren. Het aantal vleesvarkenshouders en integraties dat alleen nog biggen oplegt die in eigen land geboren en getogen zijn, neemt wekelijks toe. Dit is enigszins verrassend omdat de varkens afzet van bedrijven binnen concepten, vooral in Duitsland, juist steeds vaker te wensen over laat. Prijsniveaus veranderen op dit moment, bij gelijkblijvende vleesvarkensprijzen, nauwelijks. De Spaanse Lerida notering werd donderdag nog met € 1,00 verhoogd. De VEZG-ronde, met een plus van € 0,50, ook naar boven af en kwam op € 53,00. De Nederlandse DCA BPP bleef ondanks verhogingen in omringende landen, op het niveau van € 46,00 staan Opwaartse bewegingen zitten er even niet meer in. Daarvoor moeten de varkensprijzen eerst significant stijgen. En daar ziet het nu niet direct naar uit.