Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 23

Vleesvarkens:

Van alleen een positief “gevoel” in de markt kun je niet eten!

Vorige week woensdag verhoogde de Duitse VEZG haar notering met € 0,03 naar € 1,57.  Dus toch omhoog! Was de reactie in het veld. De grote Duitse slachters lieten echter meteen weten deze verhoging niet te respecteren en bleven middels “hauspreise” onveranderd staan op € 1.54. Belangrijkste argument, het kan in de vleesmarkt absoluut niet worden terugverdiend. De Nederlandse slachterijen noteerden onveranderd. De Teleporc veiling wist vorige week vrijdag, ondanks de negatieve reacties van Tonnies en VION Duitsland, toch een centje hoger te verkopen op € 1,63. Al met al een positieve stemming in de markt die de DCA-beursprijs deed besluiten ook een cent hoger te noteren op € 1,60. De Teleporc veiling wist deze week dinsdag alle 6 partijen gemiddeld weer een cent hoger weg te zetten op € 1,64. Hiermee staat deze notering 7 centen boven de VEZG. Dit zou onder normale omstandigheden kunnen leiden tot opnieuw een kleine verhoging van de Vereinigungspreis. Allemaal positieve signalen. Echter het zijn niet de Nederlandse beurs of de Duitse vereinigung die de varkens kopen! De slachterijen zijn de afnemers en die zijn niet bereid meer te betalen. VION kwam maandag al onveranderd uit. Naar verwachting volgen ook de andere Nederlandse slachters dit voorbeeld. Op de Duitse markt wordt de spanning alleen maar groter. De grootmachten Tönnies en VION blijven met kracht verkondigen ook deze week hun noteringen niet naar boven bij te stellen en zelfs minder te gaan slachten. Toch meent de VEZG voldoende krapte te signaleren om woensdag opnieuw een paar cent te verhogen. Daar wordt € 1,60 bij genoemd. Als de slachters niet volgen en opnieuw hauspreise hanteren zou het gat dus zelfs € 0.06 kunnen worden. Hun argumenten in zowel Nederland en Duitsland: Moeizame vleesverkopen tegen veelal lagere prijzen. Alleen de haasjes brengen vanwege herstart van de horeca wat meer op. Over de markttrekker China wordt zorgelijk gesproken: minder vraag en tegen dermate matige prijsniveaus dat iedereen alternatieven zoekt op de Europese markt. Spanje weet haar inkoopprijs nog wel steeds wekelijks wat te verhogen, maar drukt nu ook flinke hoeveelheden de Europese markt op.  Hierdoor raakt deze markt verzadigd en komen de verkoopprijzen onder druk. Alleen een drastische verlaging van het aanbod kan de prijs blijkbaar lostrekken. Maar daar kan de vleesvarkenhouder in ieder geval op dit moment helaas nog niet van eten!

Slachtzeugen:

Vorige week hadden de zeugenslachters moeite om met een notering te komen. De verhoging van ongeveer drie cent die door de licht verbeterde marktsituatie werd doorgevoerd werd door meerdere slachterijen achteraf weer teruggedraaid naar onveranderd. Deze week moet blijken of de vraag naar industievlees dermate aantrekt dat er alsnog verhoogd kan worden.

Biggen:

Gretigheid is er af

Het biggenaanbod groeit niet spectaculair. De afzet binnen vaste koppelingen loopt vlotter door, nu de varkens steeds beter worden opgenomen. De vraag uit Spanje loopt echter na een korte opleving weer wat terug. Men wordt daar weer beduidend kritischer op wat ze wel of niet wensen te importeren. Op de Duitse markt is (nog) wel plaats. Daar is de krimp van de eigen zeugenstapel merkbaar. Toch moet de Duitse varkensprijs wel snel meer positieve signalen geven anders haken er nogal wat all-in all out mesters af. De risico’s rond de AVP en de torenhoge voerprijzen doen nu al Duitse vleesvarkenshouders besluiten hun stallen leeg te laten. Al met al reden voor VEZG en DCA Best Piglet Price hun noteringen gelijk te laten op respectievelijk € 53.00 en € 49,50. Er zal ook bij het effectueren van hogere varkensprijzen nauwelijks ruimte ontstaan voor verhoging van de biggennoteringen. Alles is relatief. Want in voorgaande jaren kwam de biggenprijs om deze tijd meestal al flink onder druk.