Wij zijn van alle
markten thuis.

Zowel in binnen- als buitenland Maak kennis Marktinfo

Marktbericht Week 17

Vleesvarkens:

Nederlandse prijzen in kielzog van Duitse verlaging in de min

Hoewel begin vorige week nog werd uitgegaan van een week met gelijkblijvende prijzen bleek dat anders uit te pakken. De Duitse Teleporc wist dinsdag helemaal geen omzet te maken. Onmiddellijk begonnen toen de speculaties dat de Duitse VEZG, tegen eerdere verwachtingen in, wel eens flink onderuit zou kunnen gaan. Dit gebeurde woensdag met maar liefst € 0.08 per kg, naar het niveau van € 1,42. De Duitse slachterijen wilden nog meer, maar legden zich er uiteindelijk bij neer. Redenen voor verlaging zijn, zeer moeilijke vleesafzet op de Europese markt en grote moeite met de vierkantsverwaarding omdat de uitstekend voor China geschikte producten, vanwege de AVP-situatie, vanuit Duitsland daar nog steeds niet naar toe kunnen. Dit ondanks zware lobby door de Duitse overheid. Ondanks een zeer krap aantal slachtingen, dus veel te veel vlees. Waar volgens de Duitse slachterijen flink op verloren wordt. Van Rooi zit in Nederland, qua China situatie, in hetzelfde schuitje als de Duitsers. Zij verlaagde haar notering, na het bekend worden van de Duitse prijs, met € 0.02 naar € 1,46. Dit ondanks de gelijk gebleven DCA-beurs en Vion noteringen. Compaxo en Westfort volgden daarop eveneens met minus €.0.02. Teleporc wist vrijdag met een min van €.0.08 slechts enkele partijen te plaatsen tegen €.1,46. Al met al voor DCA-beursprijs voldoende reden om, ondanks de betere positie van de meeste Nederlandse slachters, vrijdagavond een verwachtingsprijs uit te brengen van € 1,47. Dat is min € 0.07. De diverse onderdelen worden deze week voor een ongeveer 10 cent lagere prijs per kg verkocht. Alleen de nekken stegen in prijs, misschien anticiperend op het toch voorzichtig op gang komende barbecue seizoen. Maandag kwam Vion uit met min € 0.06 op € 1.61 (incl. BTW) dus toch een duidelijk mildere verlaging dan in Duitsland. Door middel van opnieuw georganiseerde zaterdagslachtingen wordt bij een aantal be- en verwerkers geprobeerd de achterstand, vanwege het wegvallen van reguliere slachtdagen, wat te compenseren. Vooral ook vanwege aanhoudende goede vraag uit China lijkt het vlees vanuit Nederland wel te plaatsen. Alleen staan ook de prijzen voor de Chinese contracten, met name vanwege concurrentie uit de America’s sterk onder druk. Dat dinsdag in Duitsland de 6 aangeboden partijen op Teleporc voor gelijkblijvende prijs ook geplaatst zijn mag enige hoop geven dat de Duitse markt niet verder onderuit gaat.

Slachtzeugen:

De verlaging van de zeugenprijs die Tonnies, tot onvrede in de markt, in 1 keer heeft doorgevoerd, wordt nu door de andere zeugennoteringen alsnog ook zo ongeveer gevolgd.

Biggen:

Verlaging onvermijdelijk

Het biggenaanbod is nog steeds goed te overzien. Voor het merendeel werden de dieren binnen de vaste koppelingen nog vlot opgenomen. Maar de prijsverlagingen van de vleesvarkens in diverse landen versterken de al even ingezette rem op de vrije markt. Duitse vleesvarkenshouders maken massaal pas op de plaats. Verhaal is overal hetzelfde. Volop voorjaarswerkzaamheden in de akkerbouw en schrik van verlaging van de vleesvarkens. In combinatie met de fors hogere prijs voor nieuwe termijncontracten voor het voer en het AVP-risico, voor diverse Duitse mesters reden opleg uit te stellen. Gevolg is de pittige daling van de Duitse VEZG afgelopen vrijdag met maar liefst € 3,50 naar € 49,50. Op de Spaanse markt keert de kooplust ook nog niet terug. Daar wordt gespeculeerd op fors dalende biggenprijzen in heel Europa. De prijs voor de binnenlandse Spaanse biggen werd donderdag met € 5,00 naar beneden bijgesteld. Als gevolg van al deze signalen loopt ook de Nederlandse biggenmarkt nu voelbaar stroever. Dit resulteerde in een verlaging van de BPP met maar liefst € 4,00 naar € 48,50. Vorig jaar in week 10 was deze notering nog € 11,00 per big hoger!