OUDERE MARKTBERICHTEN

Marktbericht week 3

 

 

Vleesvarkens:
Ondanks gevoelige klappen gloort er licht.
De vleesvarkenprijzen maken in een paar weken een flinke buiteling naar beneden. Het niveau in Nederland is, door de 24 tot 25 cent aan verlagingen, zelfs terug naar een aantal centen onder het niveau waarop de noteringen  in het najaar langdurig stabiel bleven. Ook de Duitse markt zal woensdag mede gezien het verloop van de Telepork internetveiling ook nog wel een stapje naar beneden worden bijgesteld. Deze veilingprijs ligt nu met € 1.88 op een niveau van 2 cent boven de Vereinigungspreis. Dus ook bij eventueel gelijkblijven vandaag zal een verlaging van de noteringen woensdag aan de orde zijn. De Landkammer houdt echter opnieuw vast aan “ausgeglichen Frage und Angebot” en suggereert dus stabilisering van de noteringen. Niet echt waarschijnlijk. Maar toch ook niet geheel uit de lucht gegrepen. Het overschot aan echt zware varkens, wat nu de markt nog plaagt, zou wel eens heel snel over kunnen zijn! Er zijn inderdaad nog zware dieren in de markt. Maar wanneer dan bijvoorbeeld het alternatief “zware borgen naar Italie” van stal wordt gehaald zijn er toch nauwelijks dieren voor beschikbaar. Als, zoals de bedoeling is, op korte termijn de zaterdagslachtingen in Nederland en Duitsland weer aan de orde zijn zou het overschot al wel eens weg kunnen zijn en wordt er waarschijnlijk al weer aan de varkens getrokken. Los van concurrentie perikelen op China die redelijk nieuw zijn, is het huidige marktbeeld begin januari niet anders dan andere jaren. Vooral voor de Duitse markt (maar ook de Nederlandse slachters zijn voorzichtiger) geldt dit jaar echter wel de extra risico factor AVP. Waar januari normaliter gebruikt wordt om voorraden aan te leggen durft men dit nu nauwelijks aan. Een uitbraak van AVP, die net over de grens in Polen op de loer ligt, zal er onmiddellijk voor zorgen dat deze voorraden enorm afgewaardeerd moeten worden. Maar gezien de bekende tekort situatie op de wereldmarkt en de verwachte krimp van het regionale aanbod  gloort er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid al snel weer licht aan de horizon! (De Deense markt heeft nu al weer een plus laten zien!)   

Slachtzeugen:
De vraag naar slachtzeugen was duidelijk aangetrokken. Toch staat  de prijs in het kielzog van de vleesvarkens wat onder druk

Biggen:
Kleine min onder invloed vleesvarkens.
De biggen lopen redelijk vlot weg. Duitsland blijft goed in de markt voor pietrain borgen en de beerbiggen die we hier te veel hebben gaan ondanks de domper op de vleesvarkens ongeveer prijshoudend naar Spanje. Dus is er markt technisch nauwelijks reden te verlagen. De Duitsers doen dat dus ook al een paar weken niet. Dit ook omdat de Deense prijzen die voor Duitsland belangrijk zijn zelfs ruim € 3.00 gestegen zijn. Toch klinkt het richting vleesvarkenshouders vreemd, wanneer de biggenprijs helemaal niet mee beweegt op het moment dat de vleesvarkensnoteringen  met 7 tot 9 cent naar beneden worden bijgesteld. Dat is dan ook de reden om de DCA BPP toch met € 1.00 te laten zakken tot € 61,50. Gezien het verwachte krappe aanbod en de tijd van het jaar zullen de biggen zodra de vleesvarkensprijzen stabiliseren opnieuw de weg naar boven zoeken. Bij weer stijgende varkensopbrengsten zal dat zelfs in nog grotere stappen gaan.