MARKTINFO

Marktbericht week 42

 

Vleesvarkens:
Komt de markt nu toch even tot rust?

Geforceerd de notering boven het werkelijke marktniveau laten staan heeft meestal geen kans van slagen. Dit keer heeft de VEGZ er ook enkel mee bereikt dat er veel onrust onststond. In de fysieke markt bleek bijna elke Duitse slachterij de hauspreise van de grote ondernemingen te volgen. Dus moest ook de “vereinigung” met haar prijs naar het € 1.36 niveau zakken. Het lijkt erop dat daarmee de prijs even “gezet” is. De Teleporc internet veiling  verkocht vrijdag goed en wist er dinsdag zelfs een centje bij te pakken. De negatieve aanpassing van DCA Beursprijs lijkt een correctie. De Nederlandse noteringen blijven deze week waarschijnlijk allemaal op het zelfde niveau steken. Vleesverkopen lopen qua volume stroef maar er lijkt een licht positieve ontwikkeling in de prijsniveaus. Alleen de voorstukken blijken op dit moment moeilijker te verkopen. De markt lijkt wat te “wennen” aan de prijsniveau verschillen tussen de diverse dier- en vleesstromen. De belgische varkens worden zowel levend al geslacht in met name Duitsland wat beter opgenomen. Al blijft er een soms nauwelijks verklaarbaar opbrengst verschil. Immers gekanaliseerd moet er  voldoende markt voor zijn buiten de “boycot bestemmingen”. Toch blijft de uitbetaling achter. Totale aanbod lijkt de komende week nog fors. De gemiddelde karkas gewichten blijven nog hoog. Uitblijven van verdere calamiteit meldingen moet toch op korte termijn tot enige prijsverbetering leiden.

Slachtzeugen:
Ook de Slachtzeugen noteringen worden, ondanks beperkt aanbod, met de prijsval van de vleesvarkens naar beneden meegezogen.

Biggen:
Er wordt gesproken over naderend kleiner aanbod. Dat zou dit jaar dan wel erg vroeg zijn. Maar op dit moment wordt de markt toch nog overspoeld met goede gezonde biggen die nog even hun plaats niet kunnen vinden. Vooral de Duitse markt heeft het moeilijk. En als zo vaak komen de Duitse noteringen heel laat met hun reactie. Er wordt daar na een week van gelijke noteringen nu toch voor deze week weer een Euro lager aangegeven. Dit terwijl in bijna de gehele overige Europese markt de prijzen op hun plaats lijken te blijven. Dit laatste ook deels omdat verdere verlagingen nauwelijks koop stimulerend meer werken. De uitlaatklep Spanje is nog nauwelijks aanwezig. Prijsniveaus dalen er niet meer, maar de procedure is omslachtig en kostbaar. Maar voor niet te plaatsen koppels met beertjes is het toch vaak de enige escape. Hoewel ook vleesvarkenshouders natuurlijk moeilijke tijden doormaken zitten met name de vermeerderaars in de hoek waar de klappen vallen. Er worden iedere week grote sommen geld verloren. De stemming is dan ook uiterst nerveus en negatief. Toch kan het maar zo zijn dat de prijs met flinke stappen uit het diepe dal klimt als de verwachte tekorten binnen afzienbare tijd voelbaar worden. Hopelijk nog versterkt door verbeterde perspectieven voor de vleesvarkenshouders!

   

Onze klant aan het woord!

Afrikaanse Varkenspest maakt sprong in onze richting